Mi a Mozaik? Milyen a Mozaik? 

A Mozaik egy több mint 10 éves budapesti közösség, de tagjaink az ország minden területéről érkeznek. Elsősorban keresztény (keresztyén) csoport vagyunk, de egyetlen egyházhoz sem kötődünk, függetlenek vagyunk minden felekezettől. Közösségünk ökumenikus, ami igazán összetart bennünket, hogy mindannyian Istent keressük, legyen bármilyen a nemünk vagy szexuális orientációnk. Így közösségünk nyitott bárki előtt, hiszen mindannyian sajátos személyiséggel, gondolkodásmóddal közeledünk Istenhez, és mindannyian más és más módon éljük meg hitünket a mindennapokban. Közösségünk olyan tehát, mint egy mozaik: ahol a számtalan különböző, pici, színes részletből áll össze egyetlen, nagy kép. Hasonlóan áll össze tagjainkból a közösség egésze.

 

Mit jelent, hogy a Mozaik egy kereső közösség?

Mivel a legtöbben átéltük, hogy biztos válaszok hogyan képesek megnehezíteni az életünket, ezért alapvetően kereső közösségként tekintünk a Mozaikra: a közösség tehát nyitott mindenki számára, nem szándékozunk a kapukat bezárni senki előtt, aki ezt a keresését, úton levését másokkal együtt, ugyancsak nyitott, támogató – és nem támadó – módon éli meg. Mindannyian tartunk valahová. Egymást segítjük ezen a bizonyos úton pár jó szóval, imádsággal, esetleg csak egy egyszerű beszélgetéssel vagy jelenléttel.

 

Hogyan működik a Mozaik?

A közösségünk létszáma miatt az amúgy egységes csapatunk jelenleg négy kiscsoportra osztódik: a mozaik szó betűi után M, O, Z és K csoportra. Kiscsoportjaink tagjai hetente egyszer (M kedden, K csütörtökön, O és Z pénteken) esténként találkoznak, hogy beszélgessenek, imádkozzanak, megosszák életük és hitük tapasztalatait. Ezután a kiscsoport egy tagja alkalmat tart egy szabadon választott témából. Emellett havonta egy szombati napon az egész közösség összegyűlik, és általában ilyenkor egy vendégelőadó (lelkész, lelkipásztor, pap, teológus) tart alkalmat, ami kötetlen beszélgetéssel zárul. A heti állandó találkozóinkon kívül évente egyszer vagy kétszer elmegyünk egy lelki-közösségi hétvégére, és időnként egyéb közösségi programokat is szervezünk: közös filmnézés, misén vagy istentiszteleten való részvétel, kiállítás-látogatás, színház stb.

 

Milyen felekezetű a Mozaik? 

Teljesen ökumenikus: egyik egyházzal sem tartunk fenn csoportszintű kapcsolatot, így nyitottak vagyunk bárkire, bármilyen egyházból, felekezetből érkezzen is. Tagjaink között van katolikus, református, evangélikus, anglikán - és még nincs vége a sornak. Érkeztek hozzánk kis egyházakból is. Sőt, vannak olyan tagjaink is, akik keresztény hátterű családból származnak, ám magukat nem tartják hívőnek, de mégis eljárnak közénk, mert gazdagodnak a részvétel által. Noha a közösség alapvetően kereszténynek jött létre, ennek ellenére ajtónk nyitva áll minden más vallású ember számára is, aki másokkal együtt szeretné megélni az istenhitét vagy keresését, mert még a hit sem feltétel. A bárki az tényleg bárki, aki jó szándékkal, barátságosan közeledik hozzánk.

 

Kik a Mozaik tagjai?

Legegyszerűbben úgy lehetne összefoglalni, hogy teljesen egyszerű, hétköznapi emberek. Tagjaink között van tanár, vegyész, irodai alkalmazott, takarító, egészségügyi dolgozó, vasutas, diák stb. Életkorilag is nagyon színes a közösség összetétele, ahogyan nemre és szexuális orientációra nézve is.

 

Mi a Mozaik célja? 

Mivel nem tudunk sok valóban működő, élő, keresztény LMBT+ (a heteroszexuális orientációt is beleértve) közösségről Magyarországon, ezért tudjuk, hogy felelősségünk van abban, hogy a hívő vagy kereső LMBT+ emberek számára mécses legyünk. Más képpel élve: oázis, ahol megpihenhetnek, felfrissülhetnek. Ezért is hoztuk létre a közösséget, és szeretnénk ezt a feladatot még jobban beteljesíteni a jövőben is.

 

Hogyan lehetek tag? 

Ha szeretnéd megismerni a Mozaikot, több információt kapni róla, felvenni velünk a kapcsolatot, akkor a baloldali menüben válaszd ki a Kapcsolat menüpontot, és írj nekünk! Ha pedig komolyabban érdeklődsz a Mozaik iránt, és szeretnél tagunkká válni, akkor először külön találkozik veled az egyik tagunk, amely találkozó során részletesebben bemutatjuk neked a közösséget, elmondunk róla mindent, és kérdéseidet is felteheted. 

Várunk szeretettel! 

 

Mosaic Community is an open-minded, diverse, ecumenical Christian community that incorporates and welcomes heterosexual, lesbian, gay, bisexual, transgender and queer people who share the experiences of their faith and everyday lives on a weekly basis. Our community gives way to God to form all of us into a real mosaic – thus, as a community we represent the diverse image/reflection of God.