Könyvek, filmek

Keresztény, meleg tematikájú könyvek és filmek gyűjteménye.

 
 

Birtalan Balázs: Halállal lakoljanak?

"A norma a többség szava. A többség szava viszont - szerencsére - nem Isten szava. A norma személyenként és korszakonként módosul. Aki a priori a heteroszexualitást teszi meg normának, annak a homoszexualitás abnormális. Aki - példának okáért - a szeretetet és egészséget, annak viszont normális."

 

Martin C. Putna: János nevében

A kereszténység és a homoszexualitás mind egyéni, mind csoportidentitásként a mai világban egyértelműen egymás esküdt ellenségeinek tűnnek. Vajon feloldható-e valaha az „esküdt ellenség” státusz? A keresztény és a meleg identitás integrációjának kérdését vizsgálja a neves cseh irodalmár (egyébként, ahogy vallja: maga is hívő katolikus és meleg) számos eredeti, szakmai és műfaji tekintetben is igen különböző, nyomtatásban vagy a világhálón megjelent szöveg értelmezésén keresztül.

 

Timothy Kurek: Kereszt a szekrényben

Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

 

Kincses Marcell: Coming out könyv

A oming out könyvben olyan utazásra hívja Kincses Marcell az Olvasót, amelyben igazi meglepetésekre készülhetünk. Írásában nem csak önmagához lép közel, amikor feleleveníti gyermekkorát, küzdelmeit tinédzserként, de az Olvasót is magával rántja, alaposan megmerülünk, és cseppet sem bánjuk. Impulzivitással, szenvedéllyel és szeretettel átitatott lapok ezek, melyek mindegyikéhez harc kötődik, méghozzá győztes harc. A szerző különleges képességgel szól valóban mindenkihez, akihez előszavát intézi: a meleg közösséghez, a hívő keresztényekhez, és a melegek környezetét alkotó családi, baráti körhöz is. Marcellnek mély és sokrétű mondanivalója van, és olyan nyelvezetet talált üzenete átadására, amiért lehetetlen nem megszeretni őt, mintha velünk nőtt volna fel, barátunk, társunk lenne. Hiteles, sebezhető és bátor önfeltárulkozásnak lehetünk tanúi, amelyben azt érezzük: minket is tanít és inspirál, szelíden vezet egy útra, rácsodálkozunk, hogy így is lehet.

 

Bartha István: Pogány katekizmus

Azok felnőttek, akik többségének már a szülei is teljesen tájékozatlanok voltak a keresztyénség témájában, szinte semmit nem tudnak annak lényegéről. Vagy ami még rosszabb: tudni vélnek. És a makacs tévhitek úgy tartják magukat, hogy majdnem reménytelennek tűnik bármilyen próbálkozás arra nézve, hogy ezekkel szemben érdemi, hiteles információkat lehessen átadni, elfogadtatni. 

 

Imák Bobbyért

Mary Griffith (Sigourney Weaver) odaadó keresztényként a presbiteriánus egyház konzervatív tanításai szerint neveli gyermekeit, de mikor kisebbik fiáról, Bobbyról (Ryan Kelley) kiderül, hogy meleg, a család élete egyik pillanatról a másikra gyökeresen megváltozik. Míg Bobby apja és testvérei kezdenek megbarátkozni a fiú homoszexualitásával, Mary meg van róla győződve, hogy Isten ki tudja gyógyítani Bobbyt ebből a "betegségből", ezért aztán arra ösztökéli fiát, hogy még odaadóbban imádkozzon és vegyen részt minden templomi tevékenységen, hátha attól megváltozik. Bobby bármire hajlandó lenne azért, hogy anyja elfogadja őt, ám az egyház megtagadja magától a homoszexualitást, így Mary is, ennek hatására pedig a fiú egyre mélyebbre merül a depresszióba, míg tragikus elhatározásra nem jut.

http://www.imdb.com/title/tt1073510/?ref_=fn_al_tt_1

 

Latter Days

Aaron egy vallásos meleg fiú, aki Los Angelesbe megy terjeszteni az igét. A szomszédjában lakik Christian, aki szintén meleg. Megismerkedésük elején már tapinthatóak az érzelmek, azonban Chris mindig is könnyűvérűen élte az életét, sorra váltogatta partnereit, egy éjszakás kalandokban élte ki melegségét. Aaron erkölcsösen, és vallása miatt kissé elfojtva élt együtt homoszexualitásával. Egy nap Chris megsérül, amikor Aaron siet a segítségére, és ágyba is fekteti, amikor Chris megpróbálja rábeszélni a szexre. Ám Aaron nem hagyja magát, és nem is érti hogy veheti ilyen könnyelműen érzéseit Chris. Chris rájön, hogy változnia kéne, és Aaron hatására nem fekszik le csak úgy senkivel, megváltozik a gondolkodásmódja, Szerelem rügyezik közöttük. Egy este amikor Aaron hittérítő társát biciklibaleset éri, Chris nyugtatja meg, ölelkezni kezdenek, majd elcsattan egy csók is. Ám az édes csók hamar keserűvé válik, amikor belépnek a lakótársaik. Aaront azonnal hazaküldik, és még a szüleinek is a fülébe jut az eset. Másnap amikor Chris keresi Aaront, a lakótársai közlik, hogy már a repülőtéren van. Utánaered. Megtalálja, Elmondja neki hogy szereti.

http://www.imdb.com/title/tt0345551/?ref_=fn_al_tt_1

 

Rock haven

Rock Haven egy mélyen vallásos amerikai kisváros, ahova nemrég költözött Kansas-ből Marty (Laura Jane Coles) és fia, Brady (Sean Hoagland). A fiú egy reggelen a tengerparton sétálgatva megpillant egy srácot, s ez furcsa érzéssel tölti el. Mint kiderül, a szomszédjukban lakó Cliffordot (Owen Alabado) látta azon a reggelen. Furcsa érzések kezdenek Bradyben kavarogni, s egyre világosabbá válik számára, mik ezek a gondolatok. Clifforddal való barátsága egyre mélyül, s egy idő után már nem tudja maga előtt sem leplezni érzelmeit. Egymásra találnak a fiúk, megtalálják egymásban mindazt, ami eddig hiányzott életükből. De a világ nem ilyen egyszerű, szembe kell nézni a valósággal, és azzal is, hogy előbb-utóbb a mélyen vallálos édesanya, Marty is tudomást szerez majd kettejük kapcsolatáról. Miután Brady elmonda anyjának az igazat, ismét szerepkörbe kényszeríti magát, megpróbál távol maradni Clifford-tól. Vajon meddig lehetséges mindez? Vajon hogy élik meg egymás hiányát...? Vajon hova vezet mindez...? Egy elkövetett hibához? Vagy közelebb Isten szeretetéhez? Brady megtalálja mindezekre a választ, kérdés, vajon idejében-e még, vajon meg tudja-e menteni, s főképp akarja-e kapcsolatukat…

http://www.imdb.com/title/tt1085496/?ref_=fn_al_tt_1

 

Angyalok Amerikában 

Al Pacino, Meryl Streep és Emma Thompson a főszereplői az utóbbi idők legfelkavaróbb, leggondolatébresztőbb minisorozatának, amely a 80-as évek Amerikájában játszódik, és olyan tabu témákat feszeget, mint betegség, vallás, másság, hatalom és korrupció. Louis Ironson zsidó és Prior Walter tősgyökeres amerikai fiatalemberek, akik meleg életközösségben élnek. Louis nagymamájának temetése után Prior bevallja szeretőjének, hogy HIV vírussal fertőzött.

http://www.imdb.com/title/tt0318997/?ref_=fn_al_tt_1

 

The Wise Kids 

Egy dél-karolinai kisváros baptista közösségében három fiatal éli az életét. Tim meleg, new yorkba készül egyetemre, Laura egy kicsit egyszerű és mélyen vallásos, Brea, a lelkész lánya pedig kezd kételkedni mindabban, amit szülei tanítottak neki. A melegek és a keresztények viszonyát rengeteg film feldolgozta, de egyik sem annyi empátiával, mint a Wise Kids. A Wise Kids nem viszi túlzásba a drámát, nem démonizálja a keresztény karaktereket, annak mutatja meg őket, amik - alapvetően jó szándékú embereknek, akik a vallásos ideológia merev keretei miatt egyszerűen tudnak befogadni egyeseket. Kedves, szelíd és mégis komoly film.

http://www.imdb.com/title/tt1717724/?ref_=fn_al_tt_1